KUIH LOPIS



bahan
3 cwn beras pulut-direndam 1jam
2 titis pewarna hijau
1/2 biji kelapa parutan putih
garam
daun pisang yg cukup

bahan air gula
3 ketul gula merah
5 dudu besar gula
3 cwn air
1 sudu besar tepung jagung
daun pandan

cara buat lopis
tos beras pulut + titisan pewarna hijau+sikit garam gaul sebati
bungkus dgn daun pisang
daun pisang abu koyak agak2 3 1/2 inci pastu lipat hujung daun yg lembut maksud bawah daun jadi segi 3 baru masuk pulut dgn penuh n lipat ikut 3 segi lipat dgn kemas n ketat pastu semat gan lidi sate
buat sampai habis
panaskan air masuk lopis yg siap dibungkus tadi dlm periuk
tutup periuk biar sampai masak lebih kurang 2 jam
klu kurang air tambah lagi

cara air gula
masak semua bahan gula kecuali tepung jagung
bila dah mendidih masuk tepung jagung yg dibancuh dgn air tadi kacau rata n tutup api tapis air gula

siap dihidang