Daging Masak Epal Hijau

Bahan2nya:

300 gm daging batang pinang (di hiris)
1 biji epal hijau (di dadu)
1 biji bawang besar (belah 6)
1 inci halia muda (dihiris)
2 ulas bawang putih (di hiris)
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar air limau nipis

Cara memasak:

Goreng daging bersama minyak yang sedikit sehingga air daging kering,angkat sebentar,tumis bawang putih dan halia,masuk semula daging yang telah di goreng,masuk sos tiram,kicap cair,kicap pekat dan lada sulah.jika terlalu kering tambahkan sedikit air, kacau sebati,masuk bawang besar dan epal hijau biar mereneh sebentar,tutup api, akhir sekali masukan minyak bijan dan air limau nipis,kacau sebati sedia di hidangkan.jika suka boleh tambah serbuk lada hitam.




Photo: Daging Masak Epal Hijau
Oleh:Zatie Cookies
FB: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2nya:

300 gm daging batang pinang (di hiris)
1 biji epal hijau (di dadu)
1 biji bawang besar (belah 6)
1 inci halia muda (dihiris)
2 ulas bawang putih (di hiris)
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar air limau nipis

Cara memasak:

Goreng daging bersama minyak yang sedikit sehingga air daging kering,angkat sebentar,tumis bawang putih dan halia,masuk semula daging yang telah di goreng,masuk sos tiram,kicap cair,kicap pekat dan lada sulah.jika terlalu kering tambahkan sedikit air, kacau sebati,masuk bawang besar dan epal hijau biar mereneh sebentar,tutup api, akhir sekali masukan minyak bijan dan air limau nipis,kacau sebati sedia di hidangkan.jika suka boleh tambah serbuk lada hitam.

Copyright 2014 www.bukuresepi.com

-