UDANG BUTTER

Bahan

1/2 kg udang yang agak besar saiznya-perap
dengan sedikit serbuk kunyit dan garam..
1 tangkai daun kari.
6 biji cili api .-belah dua.
3 tbsp butter.
1 cawan minyak masak.
4 biji kuning telur.
2 tbsp susu cair.

Cara

Campur dan panaskan minyak masak dan butter di dalam kuali . Goreng udang hingga masak dan kulit agak garing.Masukkan daun kari dan cili api.Angkat semuanya dan toskan minyaknya.
Bancuh telur dan susu cair.Pukul ringan dengan garfu.Masukkan kedalam botol yang mempunyai muncung 3 atau 2 lubang.
Cm guna minyak yang sama untuk menggoreng udang tadi (rasa telur lebih sedap tetapi rupa agak comot jika guna minyak yang sama).Picitkan botol yang mengandungi telur kedalam minyak panas sambil dikacau menggunakan chopstick.Putarkan perlahan lahan.Telur akan terkumpul pada hujung chopstick.
Toskan minyaknya dan leraikan perlahan-lahan kuning telur yang bergumpal tadi.Gaulkan pada udang yang telah di goreng tadi.

SELAMAT MENCUBA


Gambar: UDANG BUTTER

Bahan

1/2 kg udang yang agak besar saiznya-perap
dengan sedikit serbuk kunyit dan garam..
1 tangkai daun kari.
6 biji cili api .-belah dua.
3 tbsp butter.
1 cawan minyak masak.
4 biji kuning telur.
2 tbsp susu cair.

Cara

Campur  dan panaskan minyak masak dan butter di dalam kuali . Goreng udang hingga masak dan kulit agak garing.Masukkan daun kari dan cili api.Angkat semuanya dan toskan minyaknya.
Bancuh telur dan susu cair.Pukul ringan dengan garfu.Masukkan kedalam botol yang mempunyai muncung 3 atau 2 lubang.
Cm guna minyak yang sama untuk menggoreng udang tadi (rasa telur lebih sedap tetapi rupa agak comot jika guna minyak yang sama).Picitkan botol yang mengandungi telur kedalam minyak panas   sambil dikacau menggunakan chopstick.Putarkan  perlahan lahan.Telur akan terkumpul pada hujung chopstick.
Toskan minyaknya dan  leraikan perlahan-lahan kuning telur yang bergumpal tadi.Gaulkan pada udang yang  telah di goreng tadi.

SELAMAT MENCUBA