DAGING MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN :

500gm daging lembu batang pinang
2 sudu besar serbuk kurma
4 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap manis
2 sudu kicap cair
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
1 biji cili capsicum
1 biji bawang besar
3 biji ubi kentang
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

Potong daging menjadi ketulan kecil kemudian dibasuh bersih ditos dan ketepikan dulu . Kupas ubi kentang dan dipotong . Goreng ubi kentang sehingga masak kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar serta cili capsicum.

Kupas semua bawang , lengkuas dan halia kemudian dikisar lumat . Panaskan minyak secukupnya dalam kuali , tumis semua bahan kisar sehingga wangi dan terus masukkan serbuk kurma yang dibancuh dengan sedikit air . Bila serbuk kurma dah masak serta terbit minyak baru la dimasukkan semua daging , sos tiram , kicap cair , kicap manis dan minyak bijan dan air . Kacau semua bahan sehingga mesra dan biar daging masak sehingga empuk dan boleh la ditamabh sedikit lagi air jika nak lebih kuah .

Masukkan semua cili capsicum , bawang besar serta kacau semua bahan dan biarkan sampai cili dan bawang masak serta menjadi layu . Akhir sekali masukkan ubi kentang tadi dan kacau semua bahan dan jika kurang masin boleh ditambah lagi kicap .


Photo: Daging Masak Kicap
By:Nennie Khuzaifah
Like Page: Resepi Masakan Moden

BAHAN-BAHAN :

500gm daging lembu batang pinang
2 sudu besar serbuk kurma
4 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap manis
2 sudu kicap cair
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
1 biji cili capsicum
1 biji bawang besar
3 biji ubi kentang
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

Potong daging menjadi ketulan kecil kemudian dibasuh bersih ditos dan ketepikan dulu . Kupas ubi kentang dan dipotong . Goreng ubi kentang sehingga masak kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar serta cili capsicum.

Kupas semua bawang , lengkuas dan halia kemudian dikisar lumat . Panaskan minyak secukupnya dalam kuali , tumis semua bahan kisar sehingga wangi dan terus masukkan serbuk kurma yang dibancuh dengan sedikit air . Bila serbuk kurma dah masak serta terbit minyak baru la dimasukkan semua daging , sos tiram , kicap cair , kicap manis dan minyak bijan dan air . Kacau semua bahan sehingga mesra dan biar daging masak sehingga empuk dan boleh la ditamabh sedikit lagi air jika nak lebih kuah .

Masukkan semua cili capsicum , bawang besar serta kacau semua bahan dan biarkan sampai cili dan bawang masak serta menjadi layu . Akhir sekali masukkan ubi kentang tadi dan kacau semua bahan dan jika kurang masin boleh ditambah lagi kicap .

Sumber:http://resepinannie blogspot.com/2011/06/bahan-bahan-500gm-daging-lembu-batang.html