Things like " Tuduhan Zina and Liwat"

hai.
so..let me start again!

i nak menulis sesuatu yg boleh bikin panas and berasap!macamlah benda yg nk tulis ni berasap sgt!shame on me.

okay.because of the politik anjing, semakin ramai orang MELAYU ISLAM semakin melupakan siapa mereka pada dasarnya..dan agama apa yg mereka anuti pada dasarnya...

its okaylah if u dont like some peoples..or ministers..or parti mana2..hate is always everywhere..kalu nk semua orang ikut kepala hotak kite je..alamaknya..kite jelah yg betul..ye tak?

hate??tak bermakna kite kena cakap or label orang tu dengan segala macam caruts maruts or segala macam tuduhan yang sangat2 giler like pembunuh, penzina and peliwats!!oh no..nanti u all cakap i nak backup si anu and si anu..tak nak bakcup sapa2 malah tak kan backup sapa2 cuma nak ajak korang berfikir apa yg korang telah terlepas pandang!

in Islam.ade beberapa benda and tuduhan yang tak boleh sewenang wenangnya kite letak/kite bagitau /kite anggap dekat seseorang..and of of then is ZINA(including liwat and sewaktu dengannya)..and ZINA ni..hukumnnya telah termaktud dalam al quran and tak kan pernah boleh diubah atau dinafikan oleh mana mana manusia yg mengaku mereka beriman bahawa perbuatan zina adalah tertakluk pada HUDUD..and si penuduhnya juga adalah tertakluk pada hudud!!

apa saja undang2 yg terpakai dekat negara kite atau mana2 negara..disisi Allah inilah balasan kepada si penzina dan si penuduh zina iaitu balasan seperti yg termaktud dalam hukum Allah!si penzina (nauuzubillah)..adalah perbuatan menzalimi diri sendiri..moga2 dengan bertaubat..Allah akan ampunkan dosa kerana kite tiada undang2 yg boleh menghukum mereka seperti yg al quran kendaki..and kepada si penuduh orang yg berzina..walaupun kite bertaubat, macammana hukumnnya berkenaan dengan "kemaafan" yg kite perlukan dari org yg kite tuduh or zalimi ?pernahkah kite terfikir??dont u afraid?

seperti yg termaktud dalam al quran:

"siapa yang menuduh berzina terhadap laki-laki Muhshan (yang sudah beristeri), maka maka ia harus mengajukan bukti. Bukti dalam kasus zina adalah berupa persaksian empat orang laki-laki; bila tidak mengajukan bukti ini, maka orang tersebut (si penuduh) harus dikenakan hukum Hadd Qadzf sebanyak 80 kali cambuk"


sedarkah kite..kalu kite mengatakan seperti.."jgn bagi si penzina memerintah" adalah sama seperti kite menuduhnya berzina and tengok apa yg dibelakang kite?adakah kite membawa 4 orang saksi?adakah kite tak tahu apa hukumnya yg tertakluk pd kite apabila kite mengeluarkan kenyataan sebegitu??

saya tak faham..kite mengaku islam tapi kite tidak hayati apa yg islam ajar..

baik kite kata like "jgn bagi orang yg tidak layak memerintah"..

sekurang kurangnya kite berkata sesuatu yg wajar-menujukkan ketidaksukaan kite pada mereka berdasarkan apa yg mereka lakukan seperti tidak pandai menjaga kewangan, rasuah berleluasa semasa dizamannya etc..
namun bile kite tulis sesuatu yg heavy like " memang sah dia!bangsat suka main belakang..so on so forth yg sangat2 banyak saya baca dekat blog...and kat mana mana..saya mengeleng ngeleng kepala and terfikir sejenak..kenapa kerana kebencian kite lupa apa yg Allah ajar?apa yg Allah mahu kita penuhi sebelum kite menuduh sesuatu yg berat seperti "zina thingy?"

saya tertarik untuk menulis ini sebab saya terbaca satu artikel dimana saya ringkaskan seperti berikut:
"hati kite sentiasa tak tenang..hidup kite terumbang ambing..kadangkala kite rase kite telah cukup lengkap..tapi cukup lengkap kite tak bermakna kalu hidup dipalut dosa..samalah seperti kite mahukan keamanan..tapi keamanan itu tiada nilainya disisi Allah kalu kite mencapainya dengan membiarkan perkara yg mungkar berleluasa..ambil iktibar palestin..mereka hidup dalam kesusahan..huru hara..tapi disisi Allah..mereka adalah semulia mulia ummat (jikalau mereka melakukan demi untuk menegakkan agama Allah)..kite tidak sedar kenapa hidup kite jadi mcm tu..jalan mudah untuk kite tahu..tengok balik perbuatan kite..adakah kite seorang yg suka meletakkan agama kemudian dan dunia dihadapan?adakah kite seorang yg suka menuduh dan mencari salah orang lain?adakah kite seorang yg sentiasa berhutang dgn manusia..iaitu hutang kemaafan?tengok balik dan muhasabah diri kita.."

back to the zina thingy..tak kira sapa pon..dia menteri ke..dia orang biasa ke..dia penoreh getah ke..dia abang kite ke..berhati hatilah dalam percakapan kite..jgn sampai perkataan kite tu membawa kite ke neraka..

kadang2..jangankan orang biasa..ustaz pon..orang yg tinggi nilai agama..boleh mengeluarkan perkataan yg bermaksud "dia melakukan zina tersebut" sedangkan dia tiada bukti..dia hanya mengatakan berdasarkan apa yg dia dengar, apa yang dia rasa common dengan perkara tersebut dan membuat kesimpulannya...
bagi saya yg jahil agama ni..dia sebenarnya seorang ustaz yg tak habis belajar..!

sebab tu ..dalam islam..kenapa Allah mahukan  4 orang saksi yg beriman barulah kite boleh menuduh seorang berzina??saksi tuan puan..bukan video..bukan gambar..bukan DNA?kerana ianya berbalik kepada persoalan "keaiban yg perlu disembunyikan"..sekiranya tiada saksi yg melihat..maka keabaiban tersebut kekal antara dia dengan Allah dan haram utk kite membukanya..
and kenapa juga Allah mahukan 4 orang saksi?supaya perkara berat sebegini tidak sewenang wenangnya dikeluarkan..tidak sewenang wenangnya kite menuduh seseorang...
faham tak?
sekiranya kite percaya pada Allah..pasti Allah tahu setiapa apa yg diperintahnya..apabila mengatakan hukum tersebut tidak releven..mana nak cekau saksi seperti zaman nabi..saya sedikit terkilan kerana bagi saya..zaman apa pun..Allah pasti mengetauhi dan pastinya hukum itu sesuai utk dilaksanakan pada zaman mana pun..

and yes..dengan bantuan DNA.ianya juga boleh mensabitkan seseorang dengan tuduhan tersebut tapi kalu dikira dari sudut Islam..ianya tidak cukup untuk mensabitkan seseorang..yup..undang2 manusia banyak kelemahan..bukti boleh diadakan..tapi nak buat macammana..kite tiada pilihan..mensabitkan atau melepaskan berdasarkan bukti yang ditender pada kite..kerana bukti boleh diadakan..statement boleh direka dan sebagainya..sebab itu Allah menetapkan saksi yang beriman diperlukan..nampak berat untuk mencari tapi Allah apabila membuat sesuatu HUKUM..DIA pasti lebih bijak dari segala makhluk..DIA pasti tahu apa yg terbaik untuk semua ummat diseluruh zaman!

oleh sebab manusia dan sistem perundangan yg ada tidak sempurna..makanya MULUT kite..jangan sesedap mulut je mengatakan sesuatu yg boleh membawa fitnah benda yg besar sebegini..jangan sesedap hati share sesuatu yang tak pasti..sedarkah kite..betapa banyak dosa yang kite kumpul..bukan dosa kecik..tapi dosa besar yang hukumnnya telah disebut dalam al quran!

makanya..apapun pegangan politik kite..apa pon kebencian kite..janganlah kite menjadi orang yg rugi ..bodoh, bahalol dan bebal ..dalam sibuk kite melaungkan konon konon kite berjuang demi agama..maka laksakannlah apa yg agama suruh..jangan kerana kite mahu backup sesuatu kaum atau golongan..jangan letakkan terkemudia hukum yg Allah dah tetapkan..
jangan kite duduk mengata orang begitu begini sedangkan kite sendiri berak cair kat atas jalan!
jangan kite gah sangat nak melaung itu ini..nak mengata itu ini kalu kite sendiri suka menuduh dan menfitnah orang..
ini atas dasar hamba Allah tak kire bangsa, warna kulit atau apa..jangan biasakan hidup kite dengan suka menfitnah orang..suka mengatakan apa yang tidak pasti..juga suka menuduh seseorang tanpa bukti!!

mengatakan seseorang dengan mengutuk kepimpinannya yang jelas nyata tidak bagus tak apa..its okay untuk mengeluarkan pendapat..menyokong atau mencadangkan atau membangkang..itu perkara biasa kerana setiap orang berhak menilai dan mengeluarkan pendapat..jangan mengatakan sesuatu yg peribadi yang kite sendiri tak tahu kebenarannya..sekali kite tuduh...dh satu dosa kite..kalu berkali kali..cuba kire berapa?

maka kembalilah kepada ajaran Allah yang sebenarnya..itu yang lebih baik...

thanks for reading this

SATU NAMA..... KAMU !









Namanya kini indah dalam benakku,
Angannya selalu hadir dalam setiap langkahku,
Dia yang kukagumi karekternya,
Aku sesak dikala dia mencuba menjauhkan diri dariku,
Kerana separuh nafasku adalah dirinya......

.....Dia itu adalah kamu.....

semua yang berlalu adalah kisah
yang terangkum dalam khayal,
semua yang ku jalani adalah kisah
yang tercatat dalam tapak yang terlukis,
namun apa yang ku impikan semua itu ada
pada dirimu...

... Kini..aku bangkit

mimpiku indah kerana
satu nama yang kurindu,

hatiku tenang kerana
cinta yang ku nanti,
semua itu kerana dirimu..

...Semuanya kerana dirimu...

WANITA DAN AKSESORI












Saya seorang yang gemar bergaya sejak zaman persekolahan lagi .  Ada bermacam aksesori antaranya anting2, koleksi kasut, handbag dsbgnya.

Dan sekarang saya suka mengenakan blaus atau dress bersama tali pinggang.  Saya jenis tidak berkira berbelanja demi penampilan diri tetapi tidaklah terlalu obses dgn FESYEN.  Murah @ mahal tidak menjadi keutamaan buat saya. Asal cantik di pandangan mata saya pasti saya akan terus membayarnya di kaunter.

 Murah @ mahal tidaklah sbg ukuran utk kelihatan bergaya asal pandai utk kita mengayakan.





Padanan bag tangan dan kasut juga saya titik beratkan.  Berhias sangat sinonim dengan wanita.  Islam jua menganjurkan setiap Muslim kelihatan indah dengan cara sederhana, bukan berlebih lebihan.








Gelang juga sudah sinonim dengan wanita begitu jua saya.  Sekarang ini saya lebih suka mengayakan dengan gelang mutiara Sabah. Ianya lebih kepada kepuasan diri.  Cukup sekadar ia memberi satu aura positif dan semangat diri.  Bila melihat semula koleksi gelang yang dikumpul saya berasa puas kerana ia adalah hasil titik peluh sendiri serta pemberian dr rakan2 sebagai sempena hadiah dr percutian dsbg nya.