"JGN KETERLALUAN BERMAKE UP"

Salam everyone.. Today saya nak bagi tips sikit kat korang tentang camne nak make up dengan betul..opps..saya pon tak terror bab2 mcm ni sebab saya pon jenis maen bedal je..but then..untuk elak kn muke kite jadi badut hidup or patung opera..rasenye kite perlu tahu camne nak make up dgn betul.. sure korang pernah terjumpa sorang minah yg make up tebal..tp nampak natural je..becoz she knows how tp put her make up in the right way. and kadang2 ade orang tu make up sampaikan korang konfius..manusia ke pelesit..kn?? First skali..korang kena sedar diri..korang kena faham masalah kulit korang and jenis camne kulit korang..supaya korang tak salah pilih bedak/alas bedak..sebab kalau korang salah pilih jenis foundation..memang jemmmm lah make up korang..akan nampak tebal and tak sesuai.. kalau korang gelap..jgn cari bedak yang nak nampak korang cerah..wrong!!cari bedak yang sama tone ngn korang and begitu jugak orang yang dah putih..jgn cari yg lagik putih dari kulit korang..kalau sekarang korang pakai alas bedak or powder yang warna tak sama ngn kulit..better korang buang and beli yang baru hehe.. alas bedak and bedak yang sama tone ngn kulit akan memberi kesan natural..and kalau alas bedak and bedak sangat kontra dengan kulit korang..akan memberi kesan unnatural..korang bukan nak berlakon dlm citer super natural pon!so jgn degil! and kalau kulit korang ade jerawat/parut..jgn letak tebal dengan harapan nak tutup dia..sebab nanti akan nampak sangat2 tak natural..letak nipis2 je..biarlah nampak parut or jerawat sikit pon..its okay..k? then second step! pastikan sebelum make up..kulit korang bersih..bersih sebersihnya..termasuk jugak tangan..jgn apply make up on another make up..mean that..korang tak basuh muke elok2..lap2 cam tu je..and make up balik..sebab akan buatkan kotor2 yang kat muke tersumbat kat dlm kulit..okey?? after that..pastikan sponge yang korang guna bersih and still elok..jgn pakai sponge yang sama berbulan bulan..jangan pakai sponge yang mak korang buat basuh pingganmagkukhayung..kadang2 korang main push jugak pakai sponge yang dah berkulat..kering and siap ade lubang2 ..wrong okay!!kalau korang nak nampak kulit korang smooth..guna sponge yang tidak terlalu kerap diguna.. then, pastikan jarak korang basuh muke dengan nak bermake up tu tak lama supaya kelembapan kulit korang yang terkena air still ade..jangan sampai setengah jam lepas basuh muke baru nak bermake up..nanti akan jadik dry kulit korang.. paling best is, after 3 min basuh muke.letak toner or pelembab..then u can start apply ur foundation and powder..try this..it will make ur skin look lembap and flawless.. and lastly..everytime u apply make up on your face..pastikan layan kulit korang dengan gentle..sangat2 gentle okay..coz kulit korang kulit manusia bukan kulit biawak oke! so..this is just the basic..change now k..insyallah..ur skin will look more better and better ..if u want to show your natural beauty..dont make it so hard to your skin.. its on you people!!