"BELAJAR DR HIDUP INI..."





sepanjang saya hidup..saya belajar banyak sangat benda..and benda2 nilah yang menjadikan saya orang yang lebih baik dari semalam..

and saya berbesar hati nak kongsi dengan u all semua..

take ur time to read this..

Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, ia mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain pula.

kadang2 bile kite nak cakap sesuatu tu..kite kene fikir level org lain gak..jgn kite fikir org tu sama standard ngn kite..
logik ke..kite ni doktor..pastu kite duk ckp ngn penoreh getah tentang sesuatu yg boleh buat die ternganga??
tak pon..kite bla bla cakap tentang okey je barang naik..okey je minyak naik..okey je apa2 naik..cakap lak kat depan orang yang kais pagi makan pagi kais petang xboleh makan2?pastu duk argue ngn org tu tak reti bersyukur la ape la...ce try kite letak diri kite kat tempat orang tu plak..?camne?
orang selalu kalau nak tengok sesuatu..tengok dari pandangan die..fikir dengan level die..abes tu orang lain camne??
sakit hati kite..kite duk bising2..habis tu sakit hati orang camne lak?kan?kan

Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan...

manusia kadang2 selalu takut pada risiko..pada kata2 negatif orang..kadang2 kite tak dapat nak jadik diri kite hanya kerana kite takutkan orang lain..apabila kite buat sesuatu..selalu fkir orang lain akan ketawakan kite..pastu terus kite jadik down..tu sebenarnye sgt salah..
kite hidup sekali..peluang kadang2 tak datang selalu..so apa salahnye..jadilah ape yg kite nak..
macam saya..kalau saya nak buat sesuatu..lantak peduli pergi mampus la orang nak ketawa ke..perli ke apa..
pernah orang sound saya dulu..kau bukannye terrer english..nanti time kau keje susah kau..bla.bla.
tapi bagi saya..lantak la..yang penting aku tahu apa yang aku nak..and aku xkan susah2 nak berusaha nak jadi terrer macam kau sbb aku buat bukan nak nampak perfect depan mata kau..aku buat untuk memuaskan hati aku..plus..tuhan tu maha kaya.setiap orang ade takdir masing2 and aku xsuke biarkan takdir aku ditentukan oleh orang lain..simple as that..

Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

sungguh benar..nak jadikan hidup kite ni happy..tak semestinye kite kene kaya raya..dapat husband hensem giler..naek kereta mewah giler..pastu study dapat first class and etc..
semua orang nak yang terbaek tapi tak semua kite dapat..tapi tu xbermakna kite xdapat nak bahagia..
orang naek beskal pon kadang2 hidup die lebih heaven daripada kite2 yang naek bmw...kadang2 orang cacat lebih behahagia hidup die daripada orang yang sempurna segalanye..
and why?
sbb die pandai and bijak gunekan peluang..
saya admit..saya orang susah..semua nak xdapat..saya xmacam anak2 orang kaya yang selalu dpaat yang terbaik..saya biasa2 saja..tapi apabila saya tahu apa kelebihan yang saya ada..saya jarang sia siakan..saya akan gunakan ia sebaik2 nya utk buat hidup saya lebih baik dan bahagia..
pokoknye..
diri kite..kite adalah apa yang kite fikirkan..kalau kite fikir susah..susahlah kite..kalu kite fikir bodoh..bodoh la kite.


Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba.

sebab tu dalam hidup..please..jangan pernah putus asa..kadang2 bile kite putus cinte..kite rase dunia terhenti..kite mengamuk..kite jadik mcm orang gile..tapi sebenarnye kite harus yakin bahawa..
pasti tu ade hikmahnye..kenapa kite nangis hari ni?
kenapa kite susah hari ini?kenape?mybe kite kene fikir reason die..
bile one day..kite dah senang..kite tengok orang susah mcm kite dulu..kite pon fikir..oh patot pon tuhan bagi aku susah dulu..at least aku faham keadaan die and aku tidaklah bertindak kejam terhadap die..

bile kite jatuh..kite bangun..jatuh 40jute kali pon..bangun jugak..putus asa jgn pernah ade dalam kamus hidup kite..ingat..
selagi kite ni ade kudrat..apa2 pon..kite harus mencuba and mencuba..gagal ..kite cube lagi..sebab..kadang2 kebahagian yang kite dapat tu selepas kite gagal berkali2..memang awesome sangat rasenye..

so conclusion nye..

setiap bende yang berlaku..kite belajar..belajar dari kesilapan kite and belajar dari kesilapan orang..
jgn pernah fikir kite xmampu nak lakukan sesuatu hanya kerana ade orang cakap kite xmampu..

and tak salah kite kene fikirkan diri kite..tapi xsalah jugak kadang2..kite fikirkan orang lain jugak..

peace yawww

thanks for reading this..