"PESTA BELON PANAS 2013 DI PUTRAJAYA.."

Tarikh : 28 hingga 31 Mac 2013
Jam : 7 pagi hingga 9 malam
Tempat : Millennium Monument, Presint 2.
Masuk adalah PERCUMA!!
Bagi yg kaki gambar boleh la datang utk merakamkan suasana  Pesta Belon di Putrajaya. 
Tema bagi Pesta Belon Udara Panas 2013 ialah "1 World, 1Malaysia and 1 Fiesta".
Sedikit kelainan untuk Pesta Belon Udara Panas 2013 ini yang mana ada acara "Night Glow" pada 30 Mac 2013 (Sabtu). Apa yang menariknya, belon udara panas ni turut dinyalakan dan mengikut alunan muzik yang dimainkan. 
Ok! Nak bayangkan macam mana rupanya belon panas yang penuh dengan lampu-lampu dan ikot rentak muzik. Mesti best gilerrr. 
Bagi acara kemuncak yang paling dinantikan pertunjukkan bunga api sebagai penutup tirainya.
 
Thanks 4 reading

"BELAJAR DR HIDUP INI..."





sepanjang saya hidup..saya belajar banyak sangat benda..and benda2 nilah yang menjadikan saya orang yang lebih baik dari semalam..

and saya berbesar hati nak kongsi dengan u all semua..

take ur time to read this..

Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, ia mungkin hal itu menyakitkan hati orang lain pula.

kadang2 bile kite nak cakap sesuatu tu..kite kene fikir level org lain gak..jgn kite fikir org tu sama standard ngn kite..
logik ke..kite ni doktor..pastu kite duk ckp ngn penoreh getah tentang sesuatu yg boleh buat die ternganga??
tak pon..kite bla bla cakap tentang okey je barang naik..okey je minyak naik..okey je apa2 naik..cakap lak kat depan orang yang kais pagi makan pagi kais petang xboleh makan2?pastu duk argue ngn org tu tak reti bersyukur la ape la...ce try kite letak diri kite kat tempat orang tu plak..?camne?
orang selalu kalau nak tengok sesuatu..tengok dari pandangan die..fikir dengan level die..abes tu orang lain camne??
sakit hati kite..kite duk bising2..habis tu sakit hati orang camne lak?kan?kan

Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerana kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan...

manusia kadang2 selalu takut pada risiko..pada kata2 negatif orang..kadang2 kite tak dapat nak jadik diri kite hanya kerana kite takutkan orang lain..apabila kite buat sesuatu..selalu fkir orang lain akan ketawakan kite..pastu terus kite jadik down..tu sebenarnye sgt salah..
kite hidup sekali..peluang kadang2 tak datang selalu..so apa salahnye..jadilah ape yg kite nak..
macam saya..kalau saya nak buat sesuatu..lantak peduli pergi mampus la orang nak ketawa ke..perli ke apa..
pernah orang sound saya dulu..kau bukannye terrer english..nanti time kau keje susah kau..bla.bla.
tapi bagi saya..lantak la..yang penting aku tahu apa yang aku nak..and aku xkan susah2 nak berusaha nak jadi terrer macam kau sbb aku buat bukan nak nampak perfect depan mata kau..aku buat untuk memuaskan hati aku..plus..tuhan tu maha kaya.setiap orang ade takdir masing2 and aku xsuke biarkan takdir aku ditentukan oleh orang lain..simple as that..

Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

sungguh benar..nak jadikan hidup kite ni happy..tak semestinye kite kene kaya raya..dapat husband hensem giler..naek kereta mewah giler..pastu study dapat first class and etc..
semua orang nak yang terbaek tapi tak semua kite dapat..tapi tu xbermakna kite xdapat nak bahagia..
orang naek beskal pon kadang2 hidup die lebih heaven daripada kite2 yang naek bmw...kadang2 orang cacat lebih behahagia hidup die daripada orang yang sempurna segalanye..
and why?
sbb die pandai and bijak gunekan peluang..
saya admit..saya orang susah..semua nak xdapat..saya xmacam anak2 orang kaya yang selalu dpaat yang terbaik..saya biasa2 saja..tapi apabila saya tahu apa kelebihan yang saya ada..saya jarang sia siakan..saya akan gunakan ia sebaik2 nya utk buat hidup saya lebih baik dan bahagia..
pokoknye..
diri kite..kite adalah apa yang kite fikirkan..kalau kite fikir susah..susahlah kite..kalu kite fikir bodoh..bodoh la kite.


Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencuba.

sebab tu dalam hidup..please..jangan pernah putus asa..kadang2 bile kite putus cinte..kite rase dunia terhenti..kite mengamuk..kite jadik mcm orang gile..tapi sebenarnye kite harus yakin bahawa..
pasti tu ade hikmahnye..kenapa kite nangis hari ni?
kenapa kite susah hari ini?kenape?mybe kite kene fikir reason die..
bile one day..kite dah senang..kite tengok orang susah mcm kite dulu..kite pon fikir..oh patot pon tuhan bagi aku susah dulu..at least aku faham keadaan die and aku tidaklah bertindak kejam terhadap die..

bile kite jatuh..kite bangun..jatuh 40jute kali pon..bangun jugak..putus asa jgn pernah ade dalam kamus hidup kite..ingat..
selagi kite ni ade kudrat..apa2 pon..kite harus mencuba and mencuba..gagal ..kite cube lagi..sebab..kadang2 kebahagian yang kite dapat tu selepas kite gagal berkali2..memang awesome sangat rasenye..

so conclusion nye..

setiap bende yang berlaku..kite belajar..belajar dari kesilapan kite and belajar dari kesilapan orang..
jgn pernah fikir kite xmampu nak lakukan sesuatu hanya kerana ade orang cakap kite xmampu..

and tak salah kite kene fikirkan diri kite..tapi xsalah jugak kadang2..kite fikirkan orang lain jugak..

peace yawww

thanks for reading this..

"Cuti Sekolah Sudah Bermula..."


Cuti persekolahan semester pertama akan bermula pada 22 Mac 2013 hingga 31 Mac 2013 iaitu selama hampir 9 hari. 

 

Rancang+aktiviti+cuti+sekolah

untuk Ustaz Che Mustafa tentu tak lepas peluang utk pegi memancing...

   @ yg kaki cuti tu pasti tak lepas peluang utk membawa anak ke tempat2 yg menarik @ balik kg berjumpe atok mereka.

...apa pon aku nak ucapkan "Selamat Bercuti pada engkau orang semua guru2 SKJHT2. 

Take Care dan amalkan Pemanduan Berhemah.

" Majlis Perpisahan Guru Besar di Hotel Maluri. Cheras"







"Kamu Sendiri Yang Menentukan Siapa Kamu"..

just a short note..

manusia yang hatinya baik..akan memandang hidup ini indah..walau sesulit manapun perjalanan..

manusia yang hatinya busuk..akan merasakan sekelilingnya adalah gelap dan kotor walaupun dikelilingi seribu keindahan..

hati yang baik..akan merasakan susah itu semangat..
hati yang jahat akan merasakan susah itu hina..

hati yang baik akan cuba untuk memperbaiki diri sendiri..ikhlas walau tiada siapa yang melihat..dan sangat sedikit menyakiti hati orang lain..

hati yang jahat..akan senantiasa mencari kelemahan orang lain untuk dikeji dan dihina..bermanis muka didepan agar setiap orang bilang..'oh baiknya dia', tetapi dibelakang lebih berbisa dari racun..dan pasti..penderitaaan orang lain adalah kebahagian baginya..

makanya sahabat....kamu sendiri yang menentukan siapa kamu..

:~love from suria~

"jangan terlalu obses untuk cantik..."


Assalamualaikum...

untuk menjadik cantik/lawa/comel/kulit licin adalah impian setiap wanita.memang tak semua lah kot but them kalu name pon perempuan..sukakan kecantikan....even ramai yg cakap tak kesah sangat lah pasal muke kite..tp still tengok cermin dekat rumah and nak oter kat mana2 yg patut..

namun terlalu obses untuk menjadi comel adalah sangat tidak cool..to be honest..aku bukanlah manusia yang obses tapi agak la suka nak jadik comel..nak kulit licin..:D


"Segala Kekurangan Diri Jgn Di Kesali,..Insyallah Ada Jalan nye..."

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

andai kita ditakdirkan tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya..bermakna kita mungkin akan melalui jalan hidup yang serba kelam..bermakna kita mungkin tidak dapat menikmati masa kanak2 kita dengan gemilang..kita mungkin tidak dapat apa yang kita nak..hanya sekadar tahu melihat dan menyaksikan orang yang nasibnya lebih baik dari kite mendapat apa yang dia nak sedangkan kita tidak..
ingat..jangan kite terlalu mengeluh kerana insyallah..tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya tidak bermakna kita tidak boleh menjadi kaya..

andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak genius..kita mungkin selalu gagal dalam pelajaran..orang lain belajar, terus melekat dekat kepala otak sedangkan kite puas berusaha..puas belajar tapi kita tetap mendapat markah yang tercorot..orang lain usaha sekali ganda..kita berusaha berkali kali ganda..kite tidak dapat masuk university..spm kite teruk..degree kite third class..dengan result yang kite ade..kite asyik fail untuk dapat kerja..
ingat..jangan terlalu sesal dengan pencapaian kite..kerana insyallah..tidak genius bukan bermakna kite bodoh..tidak mendapat grad yang bagus tidak bermakna kite lebih worse daripada mereka mendapat gred yang bagus..

andai kite ditakdirkan untuk bermula dari kosong..sedangkan orang lain bermula jauh lebih atas dari kite..tidak mengapa..setiap yang diatas itu pasti bermula dari bawah juga..maybe kite terpaksa bertatih dalam perniagaan..bermula dari kosong..merangkap..dan untuk bangun kite mengambil masa bertahun tahun..sedangkan kawan kite mungkin selepas habis belajar terus ambil alih syarikat family..dan tak sampai setahun sudah membina empayar..sedangkan kite masih terkial kial..tidak mengapa..kerana insyallah..rezeki itu sudah tertulis untuk kite dan mereka..mungkin cara dan bagaimana kite berjaya itu lain dan sukar..tapi kita harus yakin..Allah itu adil..

andai kite ditakdirkan berkali kali berjumpa dengan orang yang salah sedangkan ada orang lain ..sekali je berjumpa dengan orang yang betul dan hidup bahagia..tapi kita..asyik berjumpa orang yang salah..asyik dikecewakan..asyik derita..umur kita mungkin makin meningkat..tapi kite still tidak bertemu dengan jodoh kite..kite sering berjumpa dengan orang yang tidak menghargai kite..kemudian kite ditinggalkan..dan sampai suatu saat..kite bersendirian sedangkan orang lain bergembira dan berbahagia..
ingat..jangan kite terlalu meratapi nasib kite..kerana insyallah..Allah mahu memberi kite yang lebih baik..kerana Allah mungkin tahu nasib kite akan lebih baik jika kite bersendirian..kerana Allah itu tahu apa yang terbaik untuk kite dimasa sekarang dan akan datang...



andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak cantik,tidak kacak..muka kita berjerawat..kite gemuk..kite kurus kering..jangan kite berasa malu dengan kurniaan Allah pada kite..kerana insyallah..walaupun kite tidak secantik orang lain..tapi Allah kasih pada kite.hati kite tenang..kite tiada perasaan riak..kite terpelihara..ingat..kalau kite rasa kita tidak mempunyai rupa paras yang menawan..kite akan tetap kelihatan menawan dimata Allah dan dimata orang2 yang sayang kat kite..walaupun kite tidak cantik..tapi hati kite baik..biar orang cakap kat kite:walaupun dia taklah secantik mana..tapi dia sangat berbudi bahasa"..daripada orang cakap kat kite "muke je cantik..tapi busuk hati"....

insyallah..ada jalannya..

Untuk Adik2 ku.."tak de boyfren/girlfren tak mati pon"

dear sisters and brothers..

tak de boyfriend/girlfriend boleh bawa matikah??oh no no..
even tak de husband pon still bleh bernafas..soo whyyy bother too much??

i dont know but i think recently..budak2 lagi aktif bercinta ..buktinye?ramai my girl friends still tak de bf..tumpukan pada career..but kalau keluar je..mesti akan nampak budak sekolah or budak2 yang under age berkapel -kapel..then..dont be surprised kalau kat facebook..budak2 remaja lagi aktif update status cinta cintun..

and bile frust menonggeng..everything under the mess..semua tak tahu kemana..am i rite??

so?cool ke ade bf/gf?? seriously You don't need a boyfriend/girlfriend to be cool..



.ianya tak berguna sesen pon..please dont say that..ala..ade bf bleh gak jadik teman sunyi..ade bf leh wat sumber inspirasi..no..no..

selain daripada perasaan cover line yang konon2 bf tu leh jadik sumber inspirasi or peneman sunyi..ianya melagho kan..merugikan..buang masa..tenaga..and duit..jugak akan mengakibatkan tumpuan kite pada pelajaran terganggu..

padahal relationship tu berbatu batu lagi jauh hala tujunye..couple ni banyak membawa kepada kelalaian..kalau tersalah langkah..bleh bawak kerosakan..tu tak termasuk lagik time gaduh or frust..lagi celaka jadinye..tu tak termasuk kena control lagik..tak bleh kawan ngn orang tu..tak boleh buat benda tu..tak boleh pergi sana situ..tak ke bazir camtu je masa mude padahal orang tu bf/gf kite je pon..bukan suami..pastu bile hubungan tu terputus tengah jalan..baru lah rase nyesal..

"i believe i am beautiful"

Do I believe I am beautiful? Yes.
u can say anything..but i believe that im beautiful!

u know yourself well:)





Menghadiri Majlis Raya Aidilfitri 2014



Majlis Raya SK Jln Hang Tuah 2, 2014





"STOP!! KATA2 INDAH LELAKI DAH KETINGGALAN"

bile seseorang lelaki yang ade HIDING AGENDA terhadap anda..kebiasaanya..drama ini akan berlaku..

lalink kite.
. kite sayang awak melebihi diri kite sendiri
 kite sanggup harungi segala2nye demi awak
 sanggup mati demi awak
 sanggup berenang dilautan api kerana awak
 sanggup panjat gunung berduri kerana awak
 kita ingat dekat awak siang dan malam pagi dan petang subuh sampai maghrib..
kita xpernah sayang siapa2 macam kita sayang awak kalaulah dada ni boleh dibelah..awak akan tahu betapa sayangnya saya pada awak.
. hidup ini adalah awak..nyawa ini adalah awak..segala galanya hanyalah awak tiada perempuan yang paling cantik dimata saya melainkan awak.
kecantikan awak seperti bulan.. bulan pon xindah macam awak.. erk??



 eh jap..jap.. wei giler!
kau ingat kau hidup zaman William Shakespeare ke?
 Sastera dalam buku Komsas entah2 fail.. hiperbola lah sangat.. ingat dari subuh sampai maghrib konon.. bangun tido pon pukul 2 petang.. lautan api?
kene habuk rokok pon masuk icu weh.. cakap cantik macam bulan.. permukaan bulan tu berkutub kutub tau tak.. berlubang2..berkawah kawah.. tak belajar sains eh? kesian.sungguh. konon indah.. kau hidup dizaman

 Mesapotamia dulu pon belum tentu perempuan makan kata2 indah kau tu.. kau rasa indah la sangat. masalahnya .. indah pon kau xtahu apa maksud terkinja kinja cari dalam kamus dewan.. dahlah.. orang dah bosan itu semua.penat betul.huh..huh.tolong bagi air.dahaga. ni nak tanya.. agak2 nanti lepas kawen berapa kau nak bagi bulan2? agak2.. kereta Brabus minggu depan boleh ade kat parking rumah tak?
 kejam sangat eh. xpe..ringan sikit. mini cooper.kecik sikit. tak de???
delete jelah kata2 indah kau tu sebab tak boleh buat lauk makan nasi. realistic la wei! bai

 thanks 4 reading this





"MENANG IPAD APPLE DARI PERMANIS"

Pheeewww... Fuh...macam tak percaya tapi memang wajib percaya ALHAMDULILLAH....

"PEKELILING PERKHIDMATAN BIL.2 TAHUN 2013"NAIK GAJI PENJAWAT AWAM

Pekeliling Kenaikan Gaji Terbaru 2013 Korang dah baca pekeliling baru kenaikan gaji yang Perdana Menteri umum baru-baru nie? Muat Turun : Pekeliling Perkhidmatan Bil.2 Tahun 2013 Sumber : Jabatan Perkhidmatan Awam Penambahbaikan Jadual Gaji Minimum - Maksimum Bagi Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia PEMAKLUMANPerkara penting berhubung saraan yang diumumkan dalam MAPPA XIII pada 11 Mac 2013 iaitu:- Struktur gaji jgmm diperuntuk 3 KGT pada gaji maksimum - Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 2013 telah dimuat naik. Pemberian satu KGT kepada semua penjawat awam berkuatkuasa 1 Julai 2013 dan Pergerakan Gaji Khas sebanyak 3 peratus bagi pegawai yang berada di gaji maksimum, jika tiada pelarasan atau semakan gaji dilakukan, akan dikeluarkan secara berperingkat dalam pekeliling berasingan. Sebelum nie ramai yang tertanya-tanya mengenai kenaikan gaji yang diumumkan oleh PM. Bermacam-macam spekulasi dan pemahaman. Selamat membaca :)

"FASA PERPISAHAN.... "







Merasai satu fasa perpisahan /clash/putus dengan orang yang kita sayang adalah satu fasa yang paling menyeksa hati.time tu muke kite kalau duk kat tepi tong sampah..tong sampah lagi nampak happy dai kite..fakta. .apatah lagi kalau kita ditinggalkan ..or putus kerana orang ketiga..etc..pendek kata..hubungan terputus dalam keadaan yang tidak berstyle! bercakap lebih senang dari yang merasa....hanya siapa2 yang pernah menangis sampai kering airmata tahu macammana rasanya..lumrah..TUhan menjadikan manusia ini lemah.rapuh.It’s not easy to forget someone- you may never forget him/her… But you can learn from it. Everything in life is a lesson..what you take from what you learned is what is important. If something did or didn’t happen, it did or didn’t for a reason. . -at first..bila putus..perkara pertama yg bermain dlm fikiran..why?why?how?apa salah aku??sampai hati dia buat aku camni..and pastinya kita nangis berhari hari..meratap..tidur tak lena..makan tak lalu..termenung.. -time genting mcm ni..kite mmg macam orang gile..pride kite dah campak ntah kat mana..talifon 24 jam kt tangan..kite keep calling..keep asking..keep forcing..sanggup dari London balik malaysia sbb nak setelkan..sanggup tak pergi kerja..sanggup berhabis ratus2 ringgit nak dtg kat tempat org tu..mcm2 lagi lah perkara gile yg kite buat.. -lepas kite dah cuba mcm2 still orang tu tak kembali..tak nak kat kite..mulalah kite mencarut dan menyesal dengan apa yang berlaku..mula lah kite cakap..celaka punye jantan..sial la..pergi mempus la..padahal kat dlm hati kite berharap dia balik ngn kita..mula lah kata2 ni bersarang kaat dlm kepala otak kite..I hate that you used me..I hate that I wasted it with you..I'm tired of wanting something I can't have,,I'm tired of hurting me for things that aren’t my fault..so on and so forth.. -after beberapa minggu clash..kite pasti akan jadi fulltime stalker..kite stalk fb die..stalk twitter die..stalk kat mana dia pergi..apa je yg die buat..kite try nak dapatkan yang paling latest ttg dia.tepat n jitu.memang time ni..kite jadik macam orang yang tak tahu malu..orang nasihat apa..kite tak peduli..yang penting..kite nak tahu dia buat apa, dengan siapa, kat mana.. -pastu bila kite tengok die ngn orang yg baru..mula lah kite membandingkan die ngn kite..mula lah kat dlm hati duk kata eleh..eleh.. and bila kite tengok orang baru tu lebih hebat dai kite..hati kite cemburu tibe2..tak pasal2 nangis..jantung berdegup macam petir.laju.pantas. time ni lah lepas kite meratap..kite harus bangkit..kite harus kuat..kita try lupakan die slow2..time ni part yg paling susah..kite duk tunggu2 dia..tp sampai bila??tak kan kite nak tunggu dia sampai MATI.Sampai kita tinggal tulang baru nak give up.. so true..apa yang die buat kat kita adalah semangat untuk kite bangkit..think..apa guna dia???dia just tahu menyakiti ..jadi dia langsung tak berguna pada kita.. jangan lihat apa yang diA BUAT melemahkan semangat kite..dunia kite belum end

"SECEBIS KISAH"

aku akan sentiasa berikan yang terbaik untuk entry yang aku tulis. Aku akan berusaha demi kepuasan pengguna. Terima kasih banyak-banyak wahai pembaca kerana sudi meluangkan masa membaca secebis kisah hidupku. Really appreciate it =') Kepada yang baru mengetahui kewujudan blog ni, selamat datang! Kalau aku tak update, jemputlah baca entry lama-lama tu.

"Majlis Perpisahan GPK HEM di Kg Baru, KL"







"JGN KETERLALUAN BERMAKE UP"

Salam everyone.. Today saya nak bagi tips sikit kat korang tentang camne nak make up dengan betul..opps..saya pon tak terror bab2 mcm ni sebab saya pon jenis maen bedal je..but then..untuk elak kn muke kite jadi badut hidup or patung opera..rasenye kite perlu tahu camne nak make up dgn betul.. sure korang pernah terjumpa sorang minah yg make up tebal..tp nampak natural je..becoz she knows how tp put her make up in the right way. and kadang2 ade orang tu make up sampaikan korang konfius..manusia ke pelesit..kn?? First skali..korang kena sedar diri..korang kena faham masalah kulit korang and jenis camne kulit korang..supaya korang tak salah pilih bedak/alas bedak..sebab kalau korang salah pilih jenis foundation..memang jemmmm lah make up korang..akan nampak tebal and tak sesuai.. kalau korang gelap..jgn cari bedak yang nak nampak korang cerah..wrong!!cari bedak yang sama tone ngn korang and begitu jugak orang yang dah putih..jgn cari yg lagik putih dari kulit korang..kalau sekarang korang pakai alas bedak or powder yang warna tak sama ngn kulit..better korang buang and beli yang baru hehe.. alas bedak and bedak yang sama tone ngn kulit akan memberi kesan natural..and kalau alas bedak and bedak sangat kontra dengan kulit korang..akan memberi kesan unnatural..korang bukan nak berlakon dlm citer super natural pon!so jgn degil! and kalau kulit korang ade jerawat/parut..jgn letak tebal dengan harapan nak tutup dia..sebab nanti akan nampak sangat2 tak natural..letak nipis2 je..biarlah nampak parut or jerawat sikit pon..its okay..k? then second step! pastikan sebelum make up..kulit korang bersih..bersih sebersihnya..termasuk jugak tangan..jgn apply make up on another make up..mean that..korang tak basuh muke elok2..lap2 cam tu je..and make up balik..sebab akan buatkan kotor2 yang kat muke tersumbat kat dlm kulit..okey?? after that..pastikan sponge yang korang guna bersih and still elok..jgn pakai sponge yang sama berbulan bulan..jangan pakai sponge yang mak korang buat basuh pingganmagkukhayung..kadang2 korang main push jugak pakai sponge yang dah berkulat..kering and siap ade lubang2 ..wrong okay!!kalau korang nak nampak kulit korang smooth..guna sponge yang tidak terlalu kerap diguna.. then, pastikan jarak korang basuh muke dengan nak bermake up tu tak lama supaya kelembapan kulit korang yang terkena air still ade..jangan sampai setengah jam lepas basuh muke baru nak bermake up..nanti akan jadik dry kulit korang.. paling best is, after 3 min basuh muke.letak toner or pelembab..then u can start apply ur foundation and powder..try this..it will make ur skin look lembap and flawless.. and lastly..everytime u apply make up on your face..pastikan layan kulit korang dengan gentle..sangat2 gentle okay..coz kulit korang kulit manusia bukan kulit biawak oke! so..this is just the basic..change now k..insyallah..ur skin will look more better and better ..if u want to show your natural beauty..dont make it so hard to your skin.. its on you people!!

" JADIKAN DIRI SBG ORANG"

Assalamualaikum.. orang yg terkebelakang..terkemudian.adalah orang yang hatinya sentiasa sakit.kotor.berkudis. orang yg hatinya penuh dengan kudis adalah orang yang hanya tahu membilang kelemahan.kekurangan dan kesusahan orang lain. orang yg gembira melihat kejatuhan orang lain.orang yg bahagia melihat kemunduran orang lain .orang itulah orang yang tidak akan kemana kemana. kerjanya hanya menghitung kelemahan orang lain dan kemudian mentertawakannya.dalam masa yg sama..dia tidak menyedari..bahawa seluruh isi dunia mentertawakan kebodohannya.. justeru.. untuk kite menjadi ORANG.. jangan kite asyik mencari kelemahan orang..kelak kite hanya akan menjadi pengkritik yang bodoh sahaja.. kadang2 terfikir tak oleh kite..setiap kali kite memandang rendah pada seseorang..kemudian kite akan mengkritiknya..pada kite..kite dah cukup wow sebab dapat membuat ulasan yg konon2 bagus padahal kite yg sebnarnya bebal dan tolol.. orag yg pandai.dia tak akan suka pada kelemahan orang malah dia tidak pandang pada kelemahan orang. orang yg pandai dia akan cuba untuk memperbaiki diri...buat yg terbaik untuk diri sendiri daripada menyalak seperti anjing melihat kelemahan orang lain... kesian..kalau ade orang yg dia rase dia pandai.lalu memberi kritikan yg konon2 membina padahal tidak... dan. untuk kite menjadi ORANG jugak... jangan kite asyik membilang KELEBIHAN orang sahaja..kelak kite akan jadi pendengki terhormat dan membuang segala keyakinan dalam diri.. kelebihan yg orang ada tidak akan membawa kite kemana mana. kelemahan yang orang ada juga tidak akan membuatkan kite berjaya. yang perlu kite hitung adalah. apa yang kite nak capai.. apa yang kite nak buat... kite buat. tak dapat.buat lagi kelebihan dan kelemahan kite tu..tak perlu dibilang sangat. sebab hidup bukannya berdasarkan ilmu kira-kira hidup adalah berdasarkan sejauh mana kite berusaha untuk mendapatkannya.. kegagalan kite bukan salah orang lain kejayaan kite juga bukan atas dasar orang lain. gagal atau berjayanya kite adalah setakat mana kite tahu untuk menjadi ORANG...

"i love being in front of camera"

i'm not a model and not a princess i love being in front of camera

"MY BLOG NOTHING SPECIAL"

MY NAME IS NOR SURIA I HAVE NOTHING SPECIAL BUT I'M A WOMAN THAT U NORMALLY DATE. U READ MY BLOG, U KNOW MY LIFE.

." Masalah Kulit Berjeragat Hilang Sepenuhnya dgn produk Oriderm"



Assalamualaikum and hi :)

Bebas masalah kulit!

Masalah jerawat, kulit kusam dan gelap, jeragat dan bintik hitam kini dapat diatasi dengan satu formula saja. Malah formula ekstrak tumbuhan marin ini akan dapat melicinkan kulit selain memberi keseimbangan sempurna.
  Apa formulanya?
  Jawapannya adalah ORIDERM yang berjaya mengubah juara program Projek Metro juga penyampai radio dan TV popular, Norliza Khairuddin menjadi wanita lebih yakin dengan kulit wajah BEBAS MASALAH.
  Akui Norliza Khairudin yang sudah mencuba ORIDERM sejak tiga bulan lalu, kedua-dua set istimewa ini adalah PENYELESAIAN TERBAIK untuknya mendapatkan kulit wajah bersih dan lebih menarik.
  "Saya seperti remaja lain, mencuba dan terus melakukan eksperimen bagi mendapatkan produk paling sesuai dengan kulit muka. Namun selepas meneliti kandungan dan bahan yang digunakan iaitu ekstrak tumbuhan marin, saya mencubanya.
  "Ternyata kurang seminggu selepas mencuba, saya lihat sendiri perbezaannya. Kulit lebih segar, licin dengan tekstur dan warna kulit lebih cerah sekata. Saya rasa ringan dan bersih setiap kali selepas mencuci dan ORIDERM benar-benar memberikan saya keyakinan dengan memiliki wajah lebih menarik.
  "Harganya murah dan hasilnya cepat. Jangan ragu untuk mencuba kerana anda juga mungkin akan mengalami pengalaman LUAR BIASA saya bersama ORIDERM," katanya.
  Dapatkan dua set istimewa ini dengan harga promosi: Hanya RM150 untuk Set Remaja dan RM280 untuk Set Anti Penuaan. Rasai sendiri perbezaannya dan mulakan hari anda dengan ORIDERM hari ini!
  Hubungi 016-4224439 untuk keterangan lanjut dan menempah set anda hari ini. Anda juga boleh melihat sendiri KEBERKESAN kami di Instagram @oriderm_malaysia.


















"Sudah lebih berpuluh produk saya guna baik yang murah hingga ke jenama antarabangsa hingga ribuan ringgit tapi masih tidak pernah dapat menyelesaikan masalah kulit wajah yang tak seimbang.
  "Lebih membuat saya risau dan tidak yakin kerana adanya PIGMENTASI atau MELASMA yang meninggalkan kesan hitam pada kulit wajah yang sukar dihilangkan. Ia berada di bawah kulit dan semakin hari ia kian serius.
 
 "Hinggalah saya menggunakan ORIDERM yang berjaya mengurangkan kesan hitam pigmentasi itu dalam masa SEMINGGU saja selepas menggunakannya. Kini masalah Melasma atau Jeragat saya itu sudah tiada lagi dan kulit wajah lebih licin serta bersih," kata Testimonial VIP, Dato Rosni Zahari,

Datuk Rosni menggunakan set Oriderm yang jauh lebih murah berbanding produk lain sejak bulan lalu dan kini kulit wajahnya lebih berseri hingga membuatkan teman-temannya cemburu.
 
Tidak semua produk mampu menyelesaikan masalah kulit wajah seseorang itu kandungan kimia atau campuran yang tidak sihat dan sesuai untuk orang Asia seperti kita.
 
Namun ORIDERM yang juga eksperimen ekstrak tumbuhan marin adalah produk kecantikan yang harus anda percayai.
 
Hanya RM150 untuk Set Remaja dan RM280 untuk Set Anti Penuaan. Rasaikan sendiri perbezaannya dan mulakan hari anda dengan ORIDERM hari ini!
 
Hubungi kami di talian 0164224439 untuk keterangan lanjut

Malah anda turut berpeluang mendengar dan melihat sendiri Norliza Khairudin berkongsi pengalamannya bersama ORIDERM. Cubalah!
Set Remaja / Teenager Set
-------------------------------
1. Clear Mild Wash



• Mencuci atau membersihkan wajah sambil membantu melembapkan lagi kulit wajah.
• Mencerah dan memberi tona kulit yang lebih sekata.
2. Clear Balancer
• Bertindak sebagai penyegar dalam masa yang sama menyeimbangi kadar PH kulit wajah untuk mengurangkan keadaan kulit yang terlalu berminyak atau terlalu kering.
• Mengurangkan kesan cela pada wajah
3. Clear Repair Essence
• Gel yang dapat melembapkan kulit wajah
• Melindungi kulit dari kesan persekitaran seharian yang menjejaskan kulit wajah.
Langkah pemakaian
Cuci muka terlebih dahulu menggunakan Clear mild wash. Bilas keringkan dengan tuala/kain yang bersih. Titikkan Clear Balancer ke 5 bahagian di muka; dahi, pipi kanan, pipi kiri,hidung dan dagu sebelum meratakan dengan mengurut wajah secara perlahan-lahan menaik ke atas. Clear balancer menyerap dengan mudah dan cepat ke dalam kulit wajah. Terakhirnya, sapu Clear Repair Essense juga dengan cara yang sama. Selesai.
Set Anti Penuaan / Anti-Ageing
-----------------------------------
1. Absolute Cleansing Gel
• Gel pencuci yang memberi kesimbangan PH pada kulit wajah
• Mengurangkan kotoran dan kesan cela pada wajah
• Kulit akan lebih mudah menyerap kebaikan setiap kali selepas cucian
2. Absolute Hydro Fluid
• Mengaktifkan sel kulit
• Berfungsi mengurangkan kesan parut
• Anti-oksida
• Anti penuaan dan memberi kesan lembap pada wajah
3. Absolute Hydro Serum
• Membantu membaiki tekstur kulit
• Melembut, ,melembap dan menyuburkan kulit
• Memastikan kulit wajah sihat dan cerah
4. Absolute Hydro Cream
• Melembap dan menyuburkan kulit
• Istimewa kerana formulasinya diekstrak dari tumbuhan marin
• Menjadikan kulit lebih lembut dan cerah
Langkah pemakaian
Cuci wajah dengan menggunakan absolute cleansing gel terlebih dahulu. Bilas dengan tuala/kain yang bersih. Titiskan Absolute Hydro Fluid ke 5 bahagian pada wajah; dahi, pipi kiri, pipi kanan, hidung dan dagu sebelum meratakannya secara menaik pada wajah. Sapu Absolute Serum diikuti dengan Absolute Hydro Cream dengan cara yang sama.

Selamat mencuba korang! :)


KERABU SOTONG

  bahan:   
                 
 400gm sotong - bersih dan rebus sebentar
2 biji limau nipis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
5 biji cili padi
1 ulas bawang besar
1 biji tomato
100gm daun ketumbar

cara

potong sotong mengikut citarasa
bawang, daub ketumbar, tomato buang biji dan cili padi di hiris
limau nipis dia ambil air perahan
gaul semua bahan
kalau kurang garam dan gula boleh tambah..

SELAMAT MENCUBA

 Gambar: KERABU SOTONG

bahan

400gm sotong -  bersih dan rebus sebentar
2 biji limau nipis
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
5 biji cili padi
1 ulas bawang besar
1 biji tomato
100gm daun ketumbar

cara

potong sotong mengikut citarasa
bawang, daub ketumbar, tomato buang biji dan cili padi di hiris
limau nipis dia ambil air perahan
gaul semua bahan
kalau kurang garam dan gula boleh tambah..

SELAMAT MENCUBA

"Pencarian gambar yang paling menarik di Suria Butik.."



























"Jln2 cari makan di Yati Ayam Percik,Bangi.."



" TIPS SUPAYA TIDAK TERTIPU DGN PERFUME TIRUAN"..

Assalamualaikum

aku nak ajar satu tips. Tips untuk membezakan perfume tiruan and original. Sebenarnya yang ajar aku ni ialah seorang promoter di kaunter perfume mana ntah. Lupa sudah sebab it was a long time ago. Terima kasih kepada insan tersebut kerana telah menyampaikan ilmu yang berguna. Mari bereksperimen bersama Honeykoyuki anyoynyoynyonyo =)
1. Ambil botol perfume
2. Terbalikkan botol itu (Turn the bottle upside down)
3. Goncang laju-laju (Shake it)
4. Nanti akan keluar buih (Bubble will appear)
5. Apabila buih sudah keluar, lihat pula masa yang diambil untuk buih tersebut hilang.
Hypothesis : Semakin cepat buih hilang daripada pandangan mata anda, semakin tiruan perfume itu.
Penjelasan : Buih cepat hilang kerana ratio kandungan solute dan solution di dalam perfume itu adalah sangat berbeda. Dalam erti kata lain, perfume itu banyak di campur air. Kerana itu, ia dipanggil tiruan kerana ia cair dan tidak tahan lama. Jikalau perfume original, buihnya mengambil masa yang agak lama untuk hilang kerana ratio kandungan solute dan solutionnya tidak jauh berbeda (pekat). 
Untuk melihat perbezaan yang ketara, sila bandingkan buih perfume RM35 dengan perfume RM260. Then you got what I mean. Selain itu, anda harus membandingkan perfume dengan perfume (EDP). Bukan perfume dengan Eau de Toilette (EDT) mahupun Body Mist. Ini kerana setiap satunya mempunyai concentration value yang berbeza.Thank you for reading this entry !