PEPLUM LACE. FB: SURIA BUTIK


jangan mudah jadik perasan dalam cinta


Assalamualaikum..


i dont know where should i start..it just......forget it.
can i say something?

okey.begini.
adik adik tersayang..or even kakak kakak tersayang..percayalah..setiap apa yang lelaki cakap tak semestinya dia maksudkan..
it just like....
just because im texting u...doesnt mean that i like u..
just because i ask u out..doesnt mean that because you are hot.
just because i sent you "love" sign in fb or mms..doesnt mean that i love you..
just because i say that you are nice..doesnt mean that my girlfriend is worse than you..
just because i say that you are different from other girls..doesnt mean that you are really different from the girl that i used to know.
just because i say that i miss you..doenst mean that i really did..it is just "pemanis ayat" to start a conversation with you..




sometimes..the word love..is not special anymore because you can simply say it to someone..

ianya..yup melukakan tapi memang kenyataan..ianya like urmm..kejam but thats the reality..
sorry to say..men is always like that..it just a normal thingy...thinking back..how many other girls that he keep copying and pasting too?
but we as women..please..dont be that perasan.seriously..dont be that kind of "whateve type of girl"..

berapa ramai antara kite..yang frust menonggeng sebab sikap terlalu perasan and beremosi..orang baru ajak keluar..kite dah rase macam dia nak kapel dgn kite..orang baru cakap i love u..kita dh rase yang dia tu bakal imam kite.
and bila perkara tu sekerap jalan..mula lah kite frust menonggeng pastu mula lah update status "broken heart" thingy..

thats why kite sebagai perempuan jangan cepat menggelabah and perasan..sungguh.
kite tak boleh salahkan lelaki..kadang2 diorang memang nakal and sesaje je..kadang2 diorang after text kite tu..terus letak handphone pastu pergi main snooker pastu hujung minggu bawak gf pergi jumpa mak pastu ajak kawen pastu kawen..

kite plak lepas je dapat msg "thanks teman saya makan td..will miss u"..terus balas " welcome..i miss u more and more"..pastu continue with "awak..kenapa x balas msg saya"...then continue with " awak cuba nak mainkan saya ea??, then continue with " menyesal saya kenal awak, then continue with " sampai ati awak buat macam ni kat saya, then continue with " pergi jahanam jantan tak guna!!"

lepas tu kite pon mengadu dekat kawan kite yg kite kena tinggal dengan lelaki tu and kawen ngn orang lain..pastu lelaki tu kena kutuk kaw2 dgn kawan kite and baru kite puas hati padahal ???
nampak tak kebodohan kite?

sebab itu..kite perlu cool dulu..tengok orang tu serious tak dengan kite baru kite bleh on dengan apa2 relationship ni..
yelah..zaman sekarang..ayat manis2 ni tak pakai dah..kadang2 dia forward dari mana2 je kat kite pastu mulalah kite merenung bulan malam2..

then last2..harapkan bulan.bulan tak jatuh2 keriba..

thanks for reading this..

Jadilah wanita yang bahagia...


Assalamualaikum...

Pernah tak kita dengar kalau kite nak hidup ngn seseorang..kite kena cari orang yang sayang kite melebihi kita sayang dia..??
for me..memang betul tapi janganlah plak bile orang tu sayang lebih2 kat kite.kite plak amik kesempatan kn?

resepi untuk bahagia senang jee...
kalau kite nak orang membahagiakan kite..kite yg terlebih dahulu kena bahagiakn org tu..
kalau kite mahu disayangi..kite kena belajar menyayangi...
maknanya..kalau kite nak mcm tu dekat orang..kite kena beri mcm tu jugak kat orang...
cuba fikir..kalau kite pon kedekut nak memberi.adakah orang lain akan bermurah hati nak memberi pada kita??

senang contoh..saya bercakap dalam konteks isteri.kalau suami tak nak pegang tangan kite masa lintas jalan..apa salahnya kita yang pegang tangan suami kita???kalau kadang2 suami lupa nak ucapkan kata2 syg kat kite..apa salahnya kite yg mulakan??bukan susah sebenarnya kalau nak bahagia...bahagia tu sesuatu yg kite cari...kalau kite nak bahagia..kite kena cipta..itu apa yang saya belajar dari sebuah perhubungan...

memang betul..kadang2 kite je rase yang lebih menyayangi pasangan kite..tak pe..tu tugas kite..sayang dan mencintai dia walaupun kadang2 dia belum tentu sayang dan mencintai kite..insyallah kalau pasangan kite tak membalas...Allah akan membalasnya...

sebab tu kadang2 bagi saya.tak perlulah nak mencari MR  Perfect yg romantik and caring habis demi memenuhi  kehendak manja dan mengada kite sebagai isteri...sebab perkara "romantik" "caring" tu boleh dicipta..kalau suami bukan jenis yg mcm tu....apa salahnya kite yg jadik mcm tu..insyallah..perkara yang baik akan dibalas baik...
ok?

so kepada sayang2 diluar sana..jangan rase kecewa sangat kalau terasa diri tak disayangi..apa salahnya kite belajar menyayangi dulu?tak salah kn?tapi kalau dia tu just kekasih kite..memang jgnlah syg melampau.
kalau org tu suami kite..wajid kite sayang and cinta dia sepenuh hati..
beri 100% sayang insyallah akan dibalas....
dengan mengasihani..kite akan dikasihani..
dengan mencintai..kite akan dicintai..
formula tu tak akan pernah lari..ingat tu..

Dan carilah kebahagiaan di akhirat serta jangan lupakan nikmat dunia dan berbuat baiklah kepada orang lain sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerosakan sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerosakan ..

maka..jadilah wanita yang bahagia...:)
kita mampu mengubahnya..:)

PERNAHKAH..



Pernahkah kamu mencintai seseorang di dalam diam?
apabila kita mencintai seseorang di dalam diam..sakit bukan main...kita menderita kerana mencintai dia..melihat dia tidak akan menjadi milik kita..melihat dia mencintai orang lain..sakit bukan..

pernahkah..
mencintai seseorang yang pasti tidak akan menjadi milik kita..
sedih bukan? kita tahu..dia tak akan pernah dapat bersama kita..mungkin dia atau kita sudah menjadi milik orang lain..sakitnya perasaan itu bukan?kita mencintai dia yang sudah tertulis bukan untuk kita.

pernahkah?
mencintai seseorang yang sangat tidak setaraf dengan kita?
dia jauh lebih hebat dan sempurna dari kita..dia memiliki segala galanya..tapi kita?kita tak punya apa-apa yang perlu untuk dibanggakan..lantas..kita merasa amat malu untuk mencintai dia..tp hati tetap berdegil..sakitnya perasaan itu bukan?

pernahkan...
anda merasa sakit sebegitu?

life is so beautiful






Every breath counts, every moment matters...life is so beautiful but so fragile..
berlari lari di kaki pelangi...bercanda gurau...mengingatkan aku bahawa..hidup ini sungguh indah dan cantik..
maka...penuhilah hidup ini sebaik-baiknya..
If you are not living your life to the fullest, you are missing something. .

please!plzzzz..dunt disappear from my life..

diz might be annoying for u oll.coz touch bout love..again..*sigh. but..like i care!
i juzz wrote diz..so dat someone dat i love read it..n realize dat..how much i need him..so...I figured I would talk a little about my honey. It actually is probably more of a rant to be totally honest..
I olwez told myself not to fall for him, but I did.
I told myself not to fall any harder, but I did. I told myself not to get too attached, but I did..rite now??im hurting myself by lovin him..huhuhu..*im so sad
my dearest honey..*u know who u are
i hope u know dat..I love you with all my heart. My love 2 u is real and it is more than you think.
u come into my life and make me feel special.*thanks my love..
I thank God everyday for you being in my life. I don’t know what I did to deserve this, besides pray for you to come. *alhamdulilah....

my dearest honey..
I wanted to tell you how much you mean to me. You inspire me to be a better woman...thnks dear..
I needed 2 tell you dat u make my heart smile. u give me so much laughter and reasons to walk with pride.
In diz world, where everything is chaotic, u give me a resting place.
*u know wut u hve done for me..thnks..even it is juz a comman things..but..i do appreciated it..even juz a teliphone call when i nid sumone 2 talk..

my dearest honey..
im sorry i havent stopped loving u..
i know i've hurt u..but wut can i do?
i love u..relly i do..That the truth might kill me, but me n you deserve to know.
i love u damm much..
i wanna b wif u..OMG!
wut shud i do..
DO U LOVE ME TOO HONEY?


but honeyy...

i wanna be yours..but im afraid i cant..
I'm sorry if I'm not pretty enough to be "your girl".
I'm sorry that im different from those other girls..
but still...i love u fuckin damm much!

if we r together..i promise u..I will be better 4 you. I'll be the most understandable and supportive women that you deserve..insyallah k honey?
if we r not mean to b together..i still feel grateful..still..u olwez in my mind...coz u know..i olwez told u dat
u are my evrything...

Thank you for being the man that you are. Thank you for being accountable,loving, affectionate, and just plain good to me.
I love you so much...

question to ask before married






well guys..cakap je pasal kahwin ni..memang indah and best kan..but you guys should be careful and prepare betul2 before you decide to marry someone.
Being in love is wonderful. There’s nothing like it. But when it comes to start making decisions about commitment, sometimes you have to follow your head, not only your heart. ok guys?

i dont agree with some people yang fikir kahwin tu terlalu mudah, sebab bila cakap pasal kahwin, banyak benda nak kena fikir..xguna kita kahwin hari ini, esok dah bercerai berai kan?paling naya kalau kawin kerana nafsu..memang sukar untuk bertahan..coz we are not that superb forever..


here some things yang kita kena bersoal jawab dengan diri kita sendiri before married..

1. anak – berapa banyak anak yang dia nak..dia mahukan anak atau x.apa pandangan die tentang anak.ini part yang paling penting bagi kot..coz kita kena pastikan purpose for marriage adalah sama..
2.agama– Does he believe in God, kalau dia percaya, bagaimana pula pegangan dia?kalau die berlainan agama, , does he respect your views on religion and God?bersediakah die menerima agama anda?
3. Your career – boleh ke die terima career kita?die nak suruh kita duduk rumah or macam mana?boleh ke die bertahan dengan kerjaya kita?
4. Duit – ni part yang paling kita kena fikir sedalam dalamnya nowadays.Does he plan to support you, apa kerja dia?jangan sebab cinta kita menerima dia, tetapi apabila berkahwin, kita pula mempersoalkan duit yang kita terima daripadanya.
5. Perkahwinan – Does he believe in marriage, apa pendapat die tentang perkahwinan sendiri?suka-suka, tanggungjawab, nak enjoy je?coz kadang-kadang, kepercayaaan seseorang kepada ikatan perkahwinan penting dalam rumahtangga.
so guys, when it comes to marriage, always use your brain not your heart in making the decision.so, what do u think guys?

lelaki harus hormati perempuan..





bismilah..
perasan tak..lelaki sekarang ni..dah macam less respect kat perempuan..kan?Riwayat manusia penuh dengan sejarah para lelaki yang merendahkan kaum perempuan..kadang-kadang lelaki ni macam xperasan yang apa yang dia lakukan tu..menggambarkan dia langsung xrespect perempuan..terutamanya in the term of husband and wife..couples.
kadang-kadang aku rase diorang buat perempuan tu kecik sikit je dari tong sampah..menenking sesuka hati..

lelaki..hormatilah mereka kelak anda akan mendapat kehormatannya..sekiranya anda membayangkan perempuan..anda harus membayangkan ibu anda..kerana die juga perempuan..maka tidak harus anda menzalami mereka..

anda harus ingat.perempuan adalah satu anugerah yang harus dijaga..mereka yang menentukan kesinabungan zuriat manusia...Hamil, menyusui dan menjaga anak, adalah tugas mahaberat. Hanya makhluk yang punya daya tahan luar biasa yang mampu menjalaninya. Dan itu adalah perempuan, bukan lelaki.lelaki yang baik tidak akan pernah mahu menzalami wanita didalam hidupnya bukan?

kesimpulanya..Hormatilah perempuan. Sedangkan Rasul pun berpesan, surga itu ada di telapak kaki ibu kita, bukan? Ibu, ah dia, bukan lelaki, dia seorang perempuan.***

kind enough huh?






Assalamualaikum...

baik kah kite sebenarnya?

kite bersembahyang 5 waktu..beribadat siang dan malam tetapi kite tidak pernah mahu berbakti kepada saudara seislam kite yang sedang dalam kesusahan..baik kah kite sebenarnya?

kite tidak pernah mengumpat tentang dia tetapi setiapkali kite mendengar orang bercakap sesuatu yang buruk tentang dia..dalam hati kite turut mengeji dan memandang rendah pada dia..baikkah kita?

kite seorang yang alim dari segi ibadatnya..dari segi pakaiannya..kite mungkin ke mekah berkali kali..khatam quran berkali kali..tetapi bila kite melihat seorang yang JAHAT pada dulunya telah menjadi BAIK..kemudian kite berkata seperti  "ala..dulu dia bukan baik mcm ni..dulu dia kaki perempuan..dulu dia penipu..dulu dia banduan"...dengan amalan yang kite buat..dengan perbuatan kita..baikkah kita?

kite memberi nasihat kepada kawan kite..dah lah..jangan percaya pada seseorang yang hipokrit mcm tu..kau jangan berkawan dengan orang yang macam tu..kalau aku jadi kau..dari awal2 lagi aku tak kan berkawan dengan orang yang macam tu..sedangkan kite tahu..kite pon ORANG yang mcm tu dengan kawan kite..baikkah kita?

kite sentiasa menjadi pendengar yang baik kepada seseorang..kita ade disaat suka dan duka mereka..kita dengar tangisan mereka..kite dengar cerita mereka..tapi dalam hati kite mengutuk mereka..bosan betul lah aku dengar masalah dia..ishh kalau tak kerana nak bodek..tak kuasa aku nak melayan...baik kah kite?

kite sentiasa merasakan kite adalah yang terbaik..yang bagus..yang baik.
kite sentiasakan merasakan orang lain tidak baik..low class..
walau hakikatnya kite memang terbaik..dab orang itu memang terburuk,,namun..cukup baikkah kita??


"Bila melihat org2 jahil, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana kejahilannya itu, sedangkan kita yg berilmu dan berakal ini pun sering bergelumang dengan dosa.

"Seandainya berjumpa dgn org2 jahat, janganlah menganggap kita lebih mulia darinya, sebaliknya anggaplah dia akan bertaubat dan memohon keampunan dari Allah S.W.t. dimasa tuanya. -imam al ghazali..

makanya..hati jangan cepat menghakimi..:)

thanks for reading this

Tiada lagi C.I.N.T.A..





 Perkahwinan tidak semuanya indah. Keserasian, persefahaman dan sifat bertolak ansur amat penting."It takes two to tango".
Sebenarnya, perasaan cinta kasih antara suami dan isteri adalah kurniaan Tuhan yang sangat agung kepada hamba-hambaNya. Bahkan cinta dalam ikatan pernikahan ini merupakan sebentuk perasaan yang amat kuat, melebihi perasaan kecintaan terhadap benda-benda yang lain.

Antara kesan langsung yang mungkin anda tidak sedar akan berlaku adalah:-
  • Perasaan saling cinta-mencintai antara anda berdua akan kian pudar lalu akan sampai satu tahap ianya tidak boleh menjadi mekar kembali.
  • Hidup anda akan tertekan hingga boleh mendatangkan kesan terhadap prestasi anda di tempat kerja.
  • Membuatkan anda tidak tenang kerana sering pening kepala akibat terlalu tertekan memikirkan masalah rumahtangga yang tiada jalan penyelesaiannya.
  • Secara tidak sedar, sikap anda yang hanya membiarkan sahaja masalah rumahtangga anda begitu sahaja tanpa usaha menyelesaikannya bakal membuatkan anda sedang menuju ke jalan perceraian secara tidak anda sedari!are
  • Pengertian Perceraian adalah cerai hidup antara pasangan suami istri sebagai akibat dari kegagalan menjalankan peranan  masing-masing.
 Sesungguhnya tiada wanita yang inginkan sebuah perceraian namun jika ia menuntut harus saja kita pasrah dan ingatlah ia bukan sebagai pengakhiran suatu kehidupan.

perkara yang tidak sepatutnya berlaku yang buat aku bengang

tah..terasa tibe2 bengang sampai telinga bila terkenang kenangkan kejadian yang tidak sepatutnya ini...

time aku ade duit 3posen dalam wallet..time tu lah aku tengok ade barang2 yang cantik..murah..sampaikan sale 80%..namun apakan daya..duit tiada maka hanya mampu merenung saja dari kejauhan...or paling tidak..saje testing2 kat fitting room untuk hilangkan kempunan..

time aku ade duit satu beg..dengan semangat yang menyala-nyala nak shopping..time tulah apa yang aku nak tak de..tak cantik..or dah abes..and nak tak nak..aku beli jugak lah yang tak berapa cantik pon sebab terpaksa memandangkan puas berjalan2 aku tak beli ape pun..





time aku nak cepat..rushing..time tulah traffic light asyik merah..minyak kete plak dah kosong..kat pam minyak plak ramai orang..jalam jammed giler..ade accident lak kat tengah jalan.sumpah time ni aku howt giler..time aku nak cepat ni lah..macam2 jadik cukup untuk buat aku naik sawan..

time aku tengah pokai..time tulah laptop wat hal..pastu kena bayar tu..kena bayar ni..tak cukup dengan tu..make up dah abes..shampoo sume dah abes..time tu lah jugak kene beli benda tu..benda ni..sampaikan aku rasa lemas..time tengah duit tak de sesen ni lah..macam2 kena guna duit...memang aku rase macam jatuh ditimpa tangga-tangga..

time aku beratur kat atm nak amik duit..dekat sejam beratur punyelah panjang..orang sebelum aku okey je dapat withdraw duit..pastu sampai je kat giliran aku..tibe2 duit dah abes or out of service..yang ni memang geram giler rasa..beberapa kali dah jadik kat aku..memang sangat2 geram nak2 kalau aku memang nak guna sangat duit..

time aku nak beli makanan..tapi kat gerai tu orang tak beratur..tuan kedai main hemtam je bagi kat sapa dulu..and kalau aku beli goreng pisang je..kalau time ramai orang..mesti aku akan dapat yang last even aku datang awal pon..punyelah lama aku tunggu and aku dapat yang last..paling haru..selepas aku tak de sapa lak yang kene tunggu..conclusion nya..aku sorang je yang rasa azabnye menunggu....

time aku nak...aku bersungguh..aku baik..time tulah orang ..layan aku macam pontianak..buat endah tak endah..time aku dah delete nama dia..time aku dah give up..time aku dah malas nak ambil peduli..time tulah dia datang merengek rengek minta maaf.pfff...

nah..
cukup untuk buat aku sakit darah tinggi and sawan sekali..

if u want to be happy..make your life happy without anyone approval.


entah..
entry tak da motif..
tengok gambar je bleh?
kehkehkeh..

and sedikit nasihat dari saya..

this is the way i want to make my life happy..this is the way untuk saya mensucikan hati..menjauhkan prasangka dan hasad dengki pada orang lain..the way untuk saya melepaskan tension..the way untuk saya sedar bahawa saya ini terlalu kerdil dan lemah..the way untuk saya merasai cantik dan nikmatnya hidup sebagai hamba Allah dimuka bumi..the way untuk saya mengelakkan diri daripada menjadi org yang sombong..riak dan angkuh..

the only way that i love to make my life happy is..
MENDEKATI ALAM ALLAH untuk merasai cantiknya dunia..cantiknya ciptaan Allah..






So I'm just thinking about how much I don't want my life to be boring. There is so much I want to do and so many places I want to go..
and ..i did..


if u want to be happy..make your life happy..simple as that..


life is not about grades, money,clothes or colleges that accept you or not..
life isn't about if u have a lots of friends or if u are alone and is not about how accepted or unaccepted you are..

no..its not about that readers..


but life is about who u love and who u hurt..its about how u feel about yourself..its about trust and happiness..life is about avoiding jealousy and building confidence..is about what u say and what u mean..is about seeing people for who they are..not for what they have..


just like everyone else..saya juga seorang manusia yang penuh dengan masalah dan kisah hidup yang adakala mendukacitakan.
Life isn't supposed to make you feel happy. It isn't meant to make you feel sad either. It's just there to make you feel.



thanks 4 reading this